Башар Асад – проблемът в преговорите за Сирия

pic3

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви тази вечер, че изглежда не е постигнато съгласие по два ключови въпроса преди началото на новия кръг от преговори за Сирия днес в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

Иран не е видял приемлив за него списък на сирийските опозиционни групи, които могат да участват в мирни преговори. Няма и списък на сирийските групировки, които вместо това трябва да бъдат смятани за терористични организации, пише БТА.

„Действащи членове на Ал Каида не удовлетворяват условията, които поставяме за членове на опозицията“, подчерта Зариф. Все още не знаем и дали ще бъде постигнат напредък в преговорите, целящи да сложат край на конфликта в Сирия, добави Зариф.

Иран е важен съюзник на режима на Башар Асад и ще присъства на преговорите, водени от Русия и САЩ. Руският представител в ООН Виталий Чуркин обаче заяви пред медиите, че вижда опити подкопаване на изявленията, които са били договорени в обсъжданията на Сирия до момента.

Чуркин не съобщи подробности, но в мирния план, договорен във Виена, се определя краен срок до 1 януари за начало на преговорите между режима на Асад и опозицията, последвани от свободни и честни избори до 18 месеца, припомня АП.

Дипломати съобщават, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност не са постигнали споразумение за текста на проекторезолюцията, която се очаква да бъде приета след преговорите днес. „Не съм сигурен, че това ще се случи“, заяви Чуркин.

Русия и Западът продължават да бъдат разделени по един основен проблем в преговорите за политическия преход – съдбата на сирийския президент Башар Асад, отбелязва АП.